Cum de are pizza un gust atat de bun?
Pizza a provenit din Italia si a fost creata ca mijloc de a hrani clasa muncitoare. Aceasta hrana putea fi pregatita rapid, convenabila si nu a costat mult pentru a fi facuta. Cand soldatii s-au intors in Statele Unite dupa al doilea razboi mondial, ei au adus cu ei ideea de pizza si apoi a devenit una din cele mai apreciate preparate.
Unul din opt americani mananca pizza in fiecare zi, deoarece este una dintre cele mai indragite mese de pregatit pentru ca este rapida, convenabila si ieftina. Cu toate acestea, cel mai important motiv este ca, are un gust atat de bun.
Pizza apare la aproape toate adunarile sociale, fie ca este vorba de pranz cu un prieten, de o petrecere de aniversare pentru copii, chiar si de noptile pe are le petrecem vizionand filme acasa. Pizza este, de asemenea, o alternativa excelenta cand este prea tarziu pentru a gati cina, ati avut o zi grea si nu doriti sa petreceti timp in bucatarie. Deci, de ce toata lumea crede ca pizza are un gust atat de bun?
Cinci tipuri diferite de gust
Limba voastra poate recunoaste cinci tipuri diferite de gust si anumite alimente stimuleaza mugurii de gust, astfel incat sa simtiti de fapt acele gusturi. Cele cinci tipuri diferite de gust sunt sarat, amar, acru, dulce si umami. Cei mai multi stiti care sunt primele patru gusturi, dar putini inteleg ce reprezinta umami.
Descris cu un iz de cimbru, dar si cu senzatia de dulce, cuvantul umami inseamna „savoriness”, un concept care tine de savoare. Aceasta gust este oferit de prezenta glutamatului de sodiu, respectiv amino acizi care se formeaza in mod natural in mancare, pentru care avem receptori senzoriali speciali.
Atat glutamatul, cat si umami sporesc aromele si ii fac pe oameni sa manance mai multa hrana. Gustul umami este comun in alimentele care contin niveluri ridicate de glutamat, cum ar fi crustacee, carne tratata, ciuperci, rosii coapte, spanac si alte legume.
Cu cat adaugati mai mult glutamat la un fel de mancare, cu atat va gusta mai bine. Sursele de proteine precum puiul, carnea de vita, carnea de porc si pestele au niveluri ridicate de glutamat.
Alte alimente cum ar fi branza veche si rosiile sunt incarcate cu glutamat si sunt elementele de baza pentru orice pizza. In doar o felie, veti avea aproximativ trei linguri de sos de rosii, oferindu-va peste 130 de miligrame de glutamat. Daca adaugati parmezan pe felie, veti adauga inca 70 sau mai multe miligrame de glutamat.
Beneficiile gasite prin consumul de pizza
Pizza are cu siguranta un gust excelent si s-a dovedit a fi masa cea mai convenabila, la preturi accesibile, dar are si beneficii pentru sanatatea organismului nostru. Prin includerea catorva felii in dieta voastra va protejati de anumite tipuri de cancer. Un studiu realizat arata ca cei care consuma pizza de doua ori pe saptamana, le scad sansele de a dezvolta cancer de esofag sau de cancer la gat.
Sosul de rosii gasit pe majoritatea pizzelor va ajuta la prevenirea bolilor de inima. Rosiile contin o multime de licopen, un compus antioxidant care lupta impotriva bolilor de inima.
Cand consumati alimente ambalate cu licopen, care au si cantitati mici de grasimi, la fel ca si pizza, corpul vostru poate absorbi mult mai usor acest antioxidant.