Cele mai populare feluri de mancare italiene
Mancarea italiana este, fara indoiala, cea mai populara si bine cunoscuta bucatarie din Europa si intr-adevar intreaga lume.
Mancarea italiana este in general caracterizata prin simplitatea sa, concentrandu-se puternic pe ingrediente proaspete, de calitate, de sezon. Bucataria italiana este cea mai mare parte cunoscuta in toata lumea pentru ca este casa de pizza, paste si ragu.
Autenticitatea se afla in centrul gatitului traditional italian, cu o importanta deosebita pentru pastrarea retetelor originale care au fost transmise din generatie in generatie.
Diversitatea in functie de regiune, in special intre nord si sud, face ca produsele alimentare italiene sa fie atat de incredibil de bogate si variate, atat de multe pentru a le descoperi.
Specialitatile italiene sunt definite de traditiile familiilor si de stilurile regionale, astfel incat fiecare experienta pe care o aveti poate fi unica.
Care este mancarea tipic italiana?
Pastele, rosiile, legumele, branza, pestele, carnea si uleiul de masline sunt toate elementele centrale ale bucatariei italiene si ale dietei mediteraneene.
Acestea sunt cele mai reprezentative feluri de mancare italiane pe care ar trebui sa le incercati:
Lasagna
Lasagna este una dintre cele mai populare mancaruri italiene traditionale, care a fost adaptata si dezvoltata in intreaga lume. Originile sale pot fi urmarite in Napoli sau Emilia-Romagna, unde puteti gasi versiunea autentica.
Lasagne consta in sos ragu de vita si legume stratificate intre foi de paste si sos de besamel, insotite de branzeturi (cel mai adesea parmezan sau mozzarella) si coapta in cuptor.
Lasagna nu a fost niciodata facuta in mod obisnuit cu rosii, asa cum a fost inventata inainte ca rosiile sa fie importate din Lumea Noua in secolul al XVI-lea. Ragu a cuprins, in schimb, arome bogate de carne, complimentat de vinul rosu, ce este nucleul delicios al lasagnei traditionale italiene.
Risotto
In timp ce Italia nu este deosebit de cunoscuta pentru mancarurile cu orez, risotto este o parte unica a bucatariei traditionale italiene.
Originar din Italia de Nord, Risotto este un fel de orez cremos, gatit in bulion cu sofran, unt, vin si ceapa.
Carne, peste sui legume sunt adaugate uneori in functie de regiune, inclusiv creveti, sepie, mazare, ciuperci, pui, slanina sau corioza.
Spaghete carbonara
Carbonara este un alt fel de mancare clasica de spaghete, de obicei asociata cu gatitul italian si mancata in intreaga lume. Bucataria italiana este un paradis absolut de feluri de mancare de paste, astfel ca este dificil sa alegeti doar una, dar carbonara inglobeaza simplitatea gatitului italian autentic atat de superb.
Se presupune ca e originala din Roma. Carbonara este facuta din spaghete, oua, guanciale (adesea inlocuit cu pancetta, lardoane sau sunca in variante adaptate), branza si piper negru.
Pizza
Pizza este cea mai exportata mancare din toate preparatele traditionale italiene, fiind consumata in aproape toate tarile din lume. Dupa ce a fost inventat pentru prima oara in Napoli, pizza autentica napolitana a fost inregistrata oficial ca o “mancare traditionala specializata garantata” de catre Uniunea Europeana ca mijloc de protejare si promovare a retetei originale. Bineinteles, puteti avea la dispozitie o pizza sector 3, ce cu siguranta va va aminti de gustul autentic din Italia.
Pizza napolitana este cea mai simpla si mai autentica dintre ele, constand exclusiv dintr-o baza de aluat cu rosii, branza de mozzarella, busuioc proaspat si ulei de masline.